Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Σαγιονάρες: Το φετίχ του καλοκαιριού δεν είναι τόσο αθώο

Λιτές, όμορφες, «δροσερές», οι σαγιονάρες αποτελούν την πρώτη μας επιλογή για τις καλοκαιρινές μας εξόδους κάθε στιγμή της ημέρας. Μας δίνουν την αίσθηση της άνεσης και της ελευθερίας και ταιριάζουν σχεδόν με όλα μας τα ρούχα. Μέχρι εδώ είναι όλα καλά. Γιατί όταν ξεκινούν οι ιατρικές έρευνες όλα μπορούν να ανατραπούν....

Τα νέα έρχονται από την Αμερική και δεν είναι καθόλου ευχάριστα! Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης Ποδιάτρων κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου σε εκείνους που δε λένε να τις αποχωριστούν από τα πόδια τους καθ όλη την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού με τους ορθοπεδικούς του Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, οι σαγιονάρες «ευθύνονται» για μία σειρά παθήσεων που παρουσιάζονται στα πόδια μας.

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουμε να φοράμε σαγιονάρες μόνο στην παραλία ή στις πισίνες όπου οι αποστάσεις που διανύουμε με τα πόδια είναι μικρές. Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, σε περιπάτους μέσα στην πόλη για παράδειγμα, δεν ενδείκνυνται διότι δεν παρέχουν την απαραίτητη στήριξη που χρειάζονται οι καμάρες των ποδιών μας και οι φτέρνες.

Κατά τους αμερικανούς ορθοπεδικούς, η έλλειψη απορρόφησης της έντασης από τις σαγιονάρες μπορεί να επιφέρει πόνο στις πατούσες, τις γάμπες, τους γλουτούς ακόμη και στη μέση. Μπορούν δε να «προκαλέσουν» διάστρεμμα στον αστράγαλο, κάταγμα στα δάχτυλα και σπάσιμο στα νύχια, πελματιαία απονευρωσίτιδα, καθώς και προβλήματα στα νεύρα των ποδιών.


Ένας άλλος κίνδυνος όταν φοράμε σαγιονάρες σε καθημερινή βάση είναι να προκληθεί βλάβη στα πόδια μας από την ηλιακή ακτινοβολία γι αυτό οι ειδικοί συστήνουν να προστατεύουμε πάντα τα γυμνά μας πόδια από τον ήλιο με τη χρήση αντηλιακού, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πηγή:www.lampiri.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια δημοσιεύονται αρκεί να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά