Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι Ρώσοι «απαντούν» στις Ugg με τις Βάλενκι -Στρας και σφυροδρέπανο

Γιατί να είναι στη μόδα οι «εθνικές μπότες» της Αυστραλίας, Ugg, και όχι το ρωσικό «εθνικό υπόδημα», Βάλενκι; Οι Ρώσοι λοιπόν, αποφάσισαν να μπούν δυνατά στην αγορά, και λανσάρουν τα Βάλενκι ως αντίπαλο των Ugg.


Σχεδόν όλα τα κράτη, σύμφωνα με το RBC Daily, όπως και η Ρωσία, έχουν να επιδείξουν ένα ή και περισσότερα «αυθεντικά» προϊόντα. Πριν από δύο περίπου χρόνια επίσης, έγιναν μόδα οι αυστραλιανές μπότες Ugg φτιαγμένες από πρόβατο. Εικάζεται ότι αυτές οι ζεστές μπότες δημιουργήθηκαν αρχικά ως ιδανικά υποδήματα για τους βοσκούς της Αυστραλίας, αφού είναι μαλακά, άνετα και βολικά.



Με την πάροδο του χρόνου τα φόρεσε όλος ο πληθυσμός. Κυρίως γυναίκες, αλλά και άντρες. Στη Ρωσία είναι πολύ δημοφιλείς. Κάτι που, εκτός των άλλων, έχει την εξήγησή του στο κρύο κλίμα. Βέβαια, στο εξωτερικό η μόδα αυτή δεν εξασθενεί ούτε το χειμώνα, ούτε το καλοκαίρι. Γεγονός που δείχνει το πόσο πολύ επηρεάζει η μόδα τους ανθρώπους.


Η Ρωσία, βέβαια, εκτός απ' το πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί το βασικό προς εξαγωγή προϊόν μας, έχει πολλά για να καμαρώσει. Για παράδειγμα, το «εθνικό υπόδημα», και συγκεκριμένα τα «βάλενκι». Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία λειτουργεί ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και μικρών βιοτεχνιών που παράγουν αυτά τα παραδοσιακά ρωσικά υποδήματα. Ποιος τα αγοράζει;

Πρώτον, φυσικά, ο στρατός. Τα βάλενκι αποτελούν το μοναδικό είδος υποδημάτων που φοριέται από Ρώσους στρατιώτες σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών. Τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής τσόχινης μπότας είναι προφανή: Κρατά τη ζέστη, είναι ελαφριά και, το πιο σημαντικό, έχει χαμηλό κόστος. Η τιμή που πωλούνται τα βάλενκι στο ρωσικό στρατό, είναι περίπου από 15 έως 28 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο (π.χ. αν έχουν σόλα και από τι υλικό είναι φτιαγμένη).

Δεύτερον, τα βάλενκι χρησιμοποιούνται ευρέως σε αγροτικές περιοχές. Με δεδομένα τα χαμηλά εισοδήματα αυτών των ανθρώπων, αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες της χώρας, τα βάλενκι αποτελούν μοναδικό είδος υπόδησης.


Τρίτο: Γιατί να είναι μοντέρνο και το μοδάτο το ugg και όχι και το βάλενκι; Πριν από λίγα χρόνια ο Ρώσος σχεδιαστής Ντενίς Σιματσόφ έγινε γνωστός σ' όλη την υφήλιο χάρις στα παραδοσιακά ρωσικά διακοσμητικά σχέδια και στάμπες, τα οποία αξιοποιήθηκαν από τον σχεδιαστή σε συλλογές ενδυμάτων και υποδημάτων. Αργότερα τα παραδοσιακά σχέδια «χοχλομά» και «γκζέλ» εμφανίστηκαν πάνω σε θήκες κινητών και ρουχαλάκια για σκυλιά. Ο Σιματσόφ αξιοποίησε, ανάμεσα στα άλλα, και τη νοσταλγία για την Σοβιετική Ένωση, καθώς και τα παλιά σοβιετικά κινούμενα σχέδια, οι πρωταγωνιστές των οποίων διακόσμησαν τις φανέλες του σχεδιαστή. Τα T-shirts με τον παπαγάλο Κέσα, αλλά και με τον νυν Πρόεδρο, είχαν την ίδια επιτυχία μ' αυτήν που έχουν τα ζεστά πιροσκί, παρά τις τιμές τους που δεν ήταν καθόλου σοβιετικές. Ο ίδιος ο Σιματσόφ εξήγησε την επιτυχία της μάρκας του αναφέροντας την νοσταλγία για τους παλιούς καιρούς.



Ετσι, στα ράφια των καταστημάτων γράφει το Η Ρωσία σήμερα, της πρωτεύουσας εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα ρωσικά βάλενκι. Μπορεί να βρει κανείς σήμερα βάλενκι σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, διακοσμημένα με στρας, με διάφορες εκτυπώσεις, ακόμη και με τακούνι. Οι τιμές τέτοιων τσόχινων παπουτσιών κυμαίνονται από 70 ευρώ και πάνω, με κόστος παραγωγής γύρω στα 12 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που παράγουν αυτά τα παπούτσια σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια δημοσιεύονται αρκεί να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά